Min menu

Pages

NCERT Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.2

NCERT Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.2

NCERT Solutions Class 12 Maths from class 12th Students will get the answers of Chapter-3 (matrices)Exercise 3.2 This chapter will help you to learn the basics and you should expect at least one question in your exam from this chapter.
We have given the answers of all the questions of NCERT Board Mathematics Textbook in very easy language, which will be very easy for the students to understand and remember so that you can pass with good marks in your examination.
Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.2

Exercise 3.2

Set 1

Question 1. Let Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices) 

Find each of the following:

(i) A + B 

(ii) A – B

(iii) 3A – C 

(iv) AB 

(v) BA

Solution:


(i) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(ii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iv) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(v) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 2. Compute the following: 

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:


(i) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(ii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iv) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 3. Compute the indicated products.

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

(i) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(ii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(iv) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(v) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(vi) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)


Question 4. If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices), then compute (A + B) and (B – C). Also, verify that A + (B – C) = (A + B) – C.

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Now we have to show A + (B – C) = (A + B) – C

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

 L.H.S = R.H.S.

Hence, Proved 

Question 5. IfSolutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

, then compute 3A – 5B.

Solution:


Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 6.  Simplify Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

= 1 = identity matrix 

Question 7. Find X and Y if

(i) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)
(ii) Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:


(i) Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

 Adding (1) and (2), we get

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

(ii) Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Now, multiply equation (1) by 2 and equation (2) by 3 we get

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Subtracting equation (4) from (3), we get,

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 8. Find X, iSolutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)and Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:


Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 9. Find X and Y, if Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Equating corresponding entries, we have 

2 + y = 5 and 2x + 2 = 8

y = 5 – 2 and 2(x + 1) = 8

y = 3 and x + 1 = 4

Therefore, y = 3 and x = 3 

Question 10. Solve the equation for x, y, z and t, if Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:


Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

On comparing both sides, we have 

2x + 3 = 9 ⇒ 2x = 9 – 3 ⇒ 2x = 6 ⇒ x = 3

2z – 3 = 15 ⇒ 2z = 15 + 3 ⇒ 2z = 18 ⇒ z = 9

2y = 12 ⇒ y = 6

2t + 6 = 18 ⇒ 2t = 18 – 6 ⇒ 2t = 12 ⇒ t = 6 

Therefore, x = 3, y = 6, z = 9, t = 6 

Exercise 3.2

Set 2

Question 11. If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices) , find the values of x and y.

Solution:


Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Equating corresponding entries, we have

2x – y = 10           -(1)

3x + y = 5           -(2)

Adding eq.(1) and (2), we have 5x = 15 ⇒ x = 3

Putting x = 3 in eq.(2)

9 + y = 5 ⇒ y = -4

Therefore, x = 3 and y = -4

Question 12. GivenSolutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices) , find the values of x, y, z and w. 

Solution:


Given: Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Equating corresponding entries, we have

3x = x + 4  2x = 4  x = 2

and 3y = 6 + x + y

 2y = 6 + 2

 2y = 8

 y = 4

and 3z = -1 + z + w  2z – w = – 1           -(1)

and 3w = 2w + 3  w = 3

Putting w = 3 in eq(i), 2z – 3 = -1  

 2z = 2  z = 1

Therefore, x = 2, y = 4, z = 1, w = 3

Question 13. If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices), show that F(x) F(y) = F(x + y).

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

= F(x + y) 

= F(x) F(y) = F(x + y) 

Question 14. Show that

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:
(i) L.H.S =Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

R.H.S = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Therefore, from (1) and (2), we get

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

i.e. L.H.S. ≠ R.H.S

(ii) L.H.S = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Multiply both the matrices 

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

R.H.S.= Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Therefore,

L.H.S. ≠ R.H.S.

i.e.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 15. Find A2 – 5A + 6I,  if Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 16.  If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices), prove that A3 – 6A2 + 7A + 2I = 0

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

= 0 (Zero matrix)

= R.H.S.

Hence Proved

Question 17. If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices) , find k so that A2 = kA – 2I

Solution:

Given: 

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Equating corresponding entries, we have 

3k – 2 = 1 

3k = 3  

k = 1

and 4k = 4 

k = 1 

and -4 = -2k – 2

2k = 2 

k = 1

Therefore, k = 1 

Question 18.  If Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)and I is the identity matrix of order 2, show that I + A = (I – A)Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

L.H.S. = R.H.S.

Hence, Proved. 

Question 19. A trust fund has ₹30,000 that must be invested in two different types of bonds. The first bond pays 5% interest per year, and the second bond pays 7% interest per year. Using matrix multiplication, determine how to divide ₹30,000 among the two types of bonds. If the trust fund must obtain an annual total interest of:
(a) Rs.1800
 (b) Rs.2000

Solution:

Let invested in the first bond = Rs x 

Then, the sum of money invested in the second bond = ₹(30000 – x)

It is given that the first bond pays 5% interest per year, and the second bond pays 7% interest per year.

Thus, in order to obtain an annual total interest of ₹1800, we get:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

 5x/100 + 7(30000 − x)/100 = 1800

 5x + 210000 -7x = 180000

 210000 -2x = 180000

 2x = 210000 – 180000

 2x = 30000

 x = 15000

Therefore, in order to obtain an annual total interest of ₹1800, the trust fund should invest ₹15000 in the first bond and the remaining ₹15000 in the second bond.

Hence, the amount invested in each type of the bonds can be represented in matrix form with each column corresponding to a different type of bond as:

X = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Hence, the interest obtained after one year can be expressed in matrix representation as:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

 5x/100 + 7(30000 − x)/100 = 2000

 5x + 210000 − 7x = 200000

 210000 − 2x = 200000

 2x = 210000 – 200000

 2x = 10000

 x = 5000

Therefore, in order to obtain an annual total interest of ₹2000, the trust fund should invest ₹5000 in the first bond and the remaining ₹(30000 − 5000) = ₹25000 in the second bond.

Question 20. The bookshop of a particular school has 10 dozen chemistry books, 8 dozen physics books, 10 dozen economics books. Their selling prices are Rs.80, Rs.60 and Rs.40 each respectively. Find the total amount the bookshop will receive from selling all the books using matrix algebra. 

Solution:

Let the number of books as 1 × 3 matrix = B = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Let the selling prices of each book is a 3 × 1 matrix S = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Therefore, Total amount received by selling all books = BS = Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Therefore, Total amount received by selling all the books = Rs 20,160

Assume X, Y, Z, W, and P are matrices of order 2 × n, 3 × k, 2 × p, n × 3, and p × k, respectively. Choose the correct answer in Exercises 21 and 22. 

Question 21. The restriction on n, k and p so that PY + WY will be defined are:

(A) k = 3, p = n                 (B) k is arbitrary, p = 2

(C) p is arbitrary, k = 3    (D) k = 2, p = 3

Solution:

Since, Matrices P and Y are of the orders p × k and 3 × k respectively.

Therefore, matrix PY will be defined if k = 3.

Then, PY will be of the order p × k = p × 3.

Matrices W and Y are of the orders n × 3 and 3 × k = 3 × 3 respectively.

As, the number of columns in W is equal to the number of rows in Y, Matrix WY is well-defined and is of the order n × 3.

Matrices PY and WY can be added only when their orders are the same.

Therefore, PY is of the order p × 3 and WY is of the order n × 3.

Thus, we must have p = n.

Therefore, k = 3 and p = n are the restrictions on n, k and p so that PY + WY will be defined.

Therefore, answer is (A)

Question 22. If n = p, then the order of the matrix 7X – 5Z is:

(A) p × 2                (B) 2 × n 

(C) n × 3                (D) p × n

Solution:

Matrix X is of the order 2 × n.

Therefore, matrix 7X is also of the same order.

Matrix Z is of order 2 × p = 2 × n               -( p = n)

Then, Matrix 5Z is also of the same order.

Now, both the matrices 7X and 5Z are of the order 2 × n.

Thus, matrix 7X – 5Z is well- defined and is of the order 2 × n.

Therefore, answer is (B)

Chapter-3 (matrices)

Comments