Min menu

Pages

NCERT Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.4

NCERT Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.4

NCERT Solutions Class 12 Maths from class 12th Students will get the answers of Chapter-3 (matrices)Exercise 3.4 This chapter will help you to learn the basics and you should expect at least one question in your exam from this chapter.
We have given the answers of all the questions of NCERT Board Mathematics Textbook in very easy language, which will be very easy for the students to understand and remember so that you can pass with good marks in your examination.
Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)Exercise 3.4

Exercise 3.4  

Set 1

Using elementary transformations, find the inverse of each of the matrices, if it exists in Exercises 1 to 6.

Question 1.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 2.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 3.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 4.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 5.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 6.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Using elementary transformation, find the inverse of each of the matrices, if it exists in Exercises 7 to 14.

Question 7.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 8.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 9.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 10.Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Exercise 3.4 

Set 2

Question 11Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 12Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Here, both the elements of R2 of L.H.S. are 0.

Therefore, A-1 does not exist.

Question 13Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 14Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Here, both the elements of R2 of L.H.S. are 0.

Therefore, A-1 does not exist.

Question 15Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)


Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Therefore, A-1 =Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 16Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:

Let A=Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

W.K.T. , A=IA

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 17Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solution:


Let A=Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

W.K.T. , A=IA

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Solutions Class 12 maths Chapter-3 (matrices)

Question 18. Matrices A and B will be inverse of each other only if:

(A) AB = BA  

(B) AB = BA = 0

(C) AB = 0, BA = I

(D) AB = BA = I


Solution:

According to the definition of inverse of square matrix,

Option (D) is correct

 i.e. AB=BA=I

Chapter-3 (matrices)

Comments