Min menu

Pages

NCERT Solutions Class 7 Honeycomb Chapter-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem)

NCERT Solutions Class 7 Honeycomb Chapter-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem)

NCERT Solutions Class 7 Honeycomb 7 वीं कक्षा से Chapter-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem) के उत्तर मिलेंगे। यह अध्याय आपको मूल बातें सीखने में मदद करेगा और आपको इस अध्याय से अपनी परीक्षा में कम से कम एक प्रश्न की उम्मीद करनी चाहिए। हमने NCERT बोर्ड की टेक्सटबुक्स हिंदी Honeycomb के सभी Questions के जवाब बड़ी ही आसान भाषा में दिए हैं जिनको समझना और याद करना Students के लिए बहुत आसान रहेगा जिस से आप अपनी परीक्षा में अच्छे नंबर से पास हो सके।
Solutions Class 7 Honeycomb Chapter-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem)
एनसीईआरटी प्रश्न-उत्तर

Class 7 Honeycomb

पाठ-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem)

अभ्यास के अन्तर्गत दिए गए प्रश्नोत्तर

पाठ-16 (Mystery of the Talking Fan (Poem)

Page Numbers: (97 and 98)

A Working with the Poem

Question 1:

Fans don’t talk, but it is possible to imagine that they do. What is it, then, that sounds like the fan’s chatter?

Solution:

The noise created by the fan’s motor due to lack of oiling was being compared to the fan’s chatter.

Question 2:

Complete the following sentences

  1. The chatter is electrical because …………..
  2. It is mysterious because ………………..

Solution:

  1. the fan functions on an electrical motor and the attention to my chatter. noise was being produced by its motor
  2. the poet was unable to comprehend what the fan was saying

Question 3:

What do you think the talking fan was demanding?

Solution:

The talking fan seems to be demanding They need some oiling to some attention. It was demanding oiling. The moment it was oiled. it fell silent.

Question 4:

How does an electric fan managed to throw so much air when it is switched on?

Solution:

An electrical fan comprises of three blades and a whirling motor. The moment it is switched on. the motor starts and begins to rotate, forcing the blades to move in circular movement. this generates a lot of pressure, which forces the air downwards in all directions.

Question 5:

Is there a “talking fan’ in your house? Create a dialogue between the fan and a mechanic.

Solution:

Yes: There is a talking fan in my house, which perhaps requires some oiling.

A: Hi I just realised that you are a talking fan

Talking fan: Oh great Finally! I had been waiting for someone to pay attention to my chatter.

A: Why so? I never knew you were trying to Seek attention.

Talking fan: Of course, I was. What else am expected to do when nobody worries about my maintenance. My parts in a wretched state. they need some oiling to function smoothly. Alas, nobody is bothered.

Talking fan: Thank you so much. That would indeed be kind.

Very Short Answer Type Questions

Question 1:

What does the phrase, “he ran as still as Water” mean?

Solution:

The phrase, “he ran as still as water” meant that it began to function smoothly.

Question 2:

What was troubling the talking fan?

Solution:

The talking fan was being troubled by lack of oiling on its various parts, disabling him from functioning smoothly.

Short Answer Type Questions

Question 1:

Why was all the ‘mystery’ spoilt?

Solution:

The poet Could hear the chatter of the fan, though she could not understand it. But Soon, the Scope to decode and comprehend it was lost as the fan’s motor was oiled by Someone. Thereafter, the talking fan became silent.

Question 2:

Who do you think or understand what the talking fan wished to convey?

Solution:

The talking fan seemed to be very noisily and continuously chattering. Perhaps, besides the poet the others could hear it too. Though the poet was curious, she never made an attempt to understand what the talking fan said.

Or perhaps before she could, the message was decoded by the person who attended to the needs of the fan by oiling its motor.

Extract Based Question

Directions: (Q.Nos. 1-6) Read the extract given below and answer the following questions.

I couldn’t quite hear what he said

And I hope it doesn’t matter

Because one day somebody oiled

His little whirling motor

And all the mystery was spoiled.

Question 1:

Why does the poet say, “I hope it doesn’t matter”?

Solution:

The poet was hoping that the fan’s chatter didn’t make much difference.

Question 2:

Who oiled the motor?

Solution:

The poem doesn’t indicate who oiled the motor, but it Surely wasn’t the speaker.

Question 3:

What was the connection between the motor and the fan’s Chatter?

Solution:

The lack of oil in the motor was responsible for the noise produced by the fan.

Question 4:

Who is the ‘he’ in the first line of the extract?

(a) The poet

(b) The mechanic

(c) The talking fan

(d) The mother

Solution:

(c) The talking fan

Question 5:

Why did the talking fan’s chatter come to an end?

(a) Somebody repaired the motor.

(b) The poet asked him to shut up.

(c) The fan fell on the ground.

(d) The poet left the house.

Solution:

(a) Somebody repaired the motor.

Question 6:

Choose the synonym of the word ‘whirling.’

(b) Chatting (c) Obscurity (d) Story

Solution:

(a) Rotating

एनसीईआरटी सोलूशन्स क्लास 7 Honeycomb पीडीएफ 

Comments